Internationaal

Wij gaan veel en graag over de grens. Onze specialisatie is India en het Caribisch gebied, met name Suriname en de Nederlandse Antillen. Maar ook werden uiteenlopende projecten in verschillende Afrikaanse landen en de Balkan succesvol uitgevoerd. En nieuwe staan op stapel. Tevens beschikt De Bussy Consult over een sterk netwerk in Frankrijk, België, Engeland en de Verenigde Staten.

Kunst- en community arts projecten

Wij voeren internationale projecten uit op het terrein van onderzoek, scouting en projectontwikkeling- en realisatie. In India en Zuid-Afrika waren wij actief in grass root initiateven in townships en slums en in uitwisselingsprojecten. Onder andere voor het in Canada gevestigde Cirque du Soleil en voor een voorstelling ter gelegenheid van het bezoek van Nelson Mandela aan Nederland.

Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontwierpen en realiseerden wij het nationaal cadeau aan Suriname ter herdenking van 30 jaar staatkundige onafhankelijkheid. Premier Balkenende overhandigde dit cultureel cadeau in 2005 aan president Venetiaan van Suriname.

In 2007 organiseerden wij de eerste editie van Kroonjuwelen, Koninkrijksspelen Cultuur. De Ministeries van OCW, BZK, VWS en de Gemeente Den Haag wenste de banden tussen Aruba en de eilanden van de Nederlandse Antillen te versterken. Wij ontwierpen en realiseerden een driedaags festival waarover elders op deze site meer. Zie ook de website.

Wij initiëerden de opvang van oorlogsslachtoffers in Khartoem, Soedan. Dit project is inmiddels overgedragen aan War Child.

Nieuw- en verbouw

Ruime nationale en internationale ervaring werd opgedaan met het realiseren van gebouwen voor de kunsten. Van de verbouwing van een voormalig meisjesverbeterhuis in Schiedam tot classy kunstinstelling, van grootschalige nieuwbouw in Zoetermeer tot de verbouwing van een voormalige pastorie in Paramaribo tot muziekschool en revitalisering van het Pavarotti Music Center in Mostar, Bosnië-Herzegovina.

De Bussy Consult tekent voor concepten vanaf initiatief tot ontwerp, Programma's van Eisen, investerings- en exploitatiebegrotingen en architecten-selectie tot aan complete turn-around projecten inclusief bouwmanagement. Wij werken daarbij met flexibele teams van doorgewinterde professionals.

Recent

In november 2013 organiseerden wij i.s.m. Teatro Luna Blou op Curaçao de tweede dcyART conferentie om op de eilanden van de Dutch Caribbean een sterke infrastructuur voor jeugdcultuur te implementeren. In 2011 legden we daartoe de eerste steen, na jarenlang in de Dutch Caribbean actief te zijn geweest. Concreet zal het resultaat een jongeren-contest op alle zes eilanden en in NL zijn, met een festival in juli 2014 als apotheose. Een ander omgeven met voorbereidende workshops en follow-up programma's. En met een duurzaam netwerk van culturele jongerenwerkers waarin samenwerking, kennisuitwisseling en concrete resultaten centraal staan.

In voorbereiding

In 2006 lanceerden wij het idee om op Curaçao een mbo (sbo op Curaçao genoemd) opleiding voor de kunsten te starten, gericht op het toerisme. In Nederland was De Bussy Consult succesvol als de initiator van mbo-kunstonderwijs. Inmiddels bieden ROC's meer dan dertig gecertificeerde opleiding aan.
Endemol nam het idee over maar de laatste jaren heeft dat niet tot concrete resultaten geleid.

Inmiddels is De Bussy Consult gevraagd het idee weer ter hand te nemen. Daar zijn we kort geleden, samen met parners ter plekke, mee begonnen.